Ondernemers Hoogeveen gooien zaterdag uit protest de deuren open

12 januari 2022 11:43

RTV Drenthe

Zo'n tien ondernemers in Hoogeveen gooien zaterdag de deuren open. Ze protesteren daarmee tegen de coronamaatregelen, omdat ze vinden dat ze binnen de huidige regels 'prima' open kunnen.

De huidige lockdown duurt in principe tot en met vrijdag, maar ondernemers vrezen dat die verlengd wordt. En dus gaan ze op de barricaden. "Want dit kan zo niet langer", zegt Alet Nijhof-Drent van BLOOM BodyFashion, een lingerie- en linnenzaak. "Wij gaan gewoon open."

Wordt er gehandhaafd?

Volgens Nijhof-Drent heeft de gemeente begrip voor het protest, maar gaat ze wel handhaven. De gemeente Hoogeveen is door RTV Drenthe gevraagd om een reactie. Een woordvoerder zegt dat de Drentse burgemeesters vanmiddag samenkomen om te overleggen, aangezien de aangekondigde opening van winkels op meer plekken speelt.

Ondernemer Nijhof-Drent schreef een brief aan het college van burgemeester en wethouders, waarin ze een noodkreet doet. Ze wil dat Hoogeveen een soortgelijke brief stuurt naar het kabinet. "Het geeft je gewoon een gevoel van onmacht", beschrijft de ondernemer. Ze vindt bovendien dat er sprake is van rechtsongelijkheid en wijst naar de jaarwisseling. "Toen was er een vuurwerkverbod dat massaal werd overtreden. Maar er werd niet of nauwelijks gehandhaafd. Maar boa's controleren wel of de winkels gesloten zijn. De ondernemers zijn een makkelijk doelwit."

Webshops en winkelen in Duitsland

Nijhof-Drent baalt dat ze in de drukste periode van het jaar dicht moet. "Mensen willen in deze tijd shoppen. Het is zo zuur. Bij de Makro is het heel druk, en ook drogisterijen verkopen bijvoorbeeld speelgoed. En webwinkels Zalando en Bol.com hebben het nog nooit zo druk gehad." Bovendien is het gedrag van de consument ook veranderd, zegt Nijhof-Drent. "Toen zeiden mensen nog dat ze de lokale winkels zouden steunen. Maar de consument is er nu ook klaar mee en gaat naar een webshop of gaat winkelen in Duitsland. En de kleine ondernemer in het stadscentrum staat nu met de rug tegen de muur."

De steunmaatregelen van het kabinet zijn ook niet meer toereikend, zegt Nijhof-Drent. "Mensen denken dat we schadeloos worden gesteld, maar dat is niet zo", verzucht ze. "De facturen moeten betaald worden. Gas, water en licht... dat gaat allemaal door." Ook zitten ondernemers met voorraden die ze niet kwijtraken. "En ondanks de lockdown stijgt het aantal coronabesmettingen nog steeds, het zit 'm niet in de winkels."

En dus zit er volgens Nijhof-Drent niets anders op dan de deuren uit protest te openen. "Ik ga open en kijk wel wat er gebeurt. Maar de lol van ondernemen is er wel een beetje af zo."

Klazienaveen nog even in de wachtstand

Ook in Klazienaveen dreigen ondernemers zaterdag open te gaan. Harrie van der Velde, voorzitter van de ondernemersvereniging, houdt alleen nog een kleine slag om de arm. "We nemen dat besluit definitief als het Outbreak Management Team een advies heeft gegeven en als het Veiligheidsberaad is samengekomen." Het OMT-advies wordt vandaag verwacht, morgen zitten de voorzitters van de veiligheidsregio's bij elkaar in het Veiligheidsberaad. "Als er ruimte wordt gegeven om winkels bijvoorbeeld open stellen op afspraak, dan gaat het protest van zaterdag niet door. Maar als het kabinet de lockdown verlengt, gaan we open."

Volgens Van der Velde is het contact met de gemeente Emmen goed. "Ik heb gisteren nog met Eric (burgemeester Van Oosterhout, red.) gesproken", zegt hij. "Ook heb ik contact met wethouder Guido Rink. Zij zitten er prima in, met de bandbreedte die ze mogen hebben. De gemeente probeert mee te werken. Vrijdag hebben we weer contact, want dan weten we hoe de vlag erbij hangt."

Afbeelding
Harrie van der Velde en zijn collega's zijn gebrand op een snelle heropening (Rechten: RTV Drenthe / Matthijs Holtrop)

Lees ook:

Door: Roy van Gool