Mooi Verknooid

31 maart 2020 00:00

"Angst voor fouten staat vernieuwing in de weg"

Van Screw Up naar Mooi Vernooid

Sinds een aantal jaren worden met enige regelmaat bijeenkomsten met als titel Screw Up georganiseerd waarin het maken van fouten wordt 'omgedacht' naar iets positiefs. Met dank aan het Huus van de Taol is voor deze bijeenkomsten een Drents equivalent bedacht: Mooi Verknooid. De eerste bijeenkomst onder deze titel was begin dit jaar in Ruinerwold.

Verknooien komen we overal tegen. Denk aan de vermeende kaping op Schiphol veroorzaakt door het foutief indrukken van een knopje. Denk aan de perikelen rondom de kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst. Zo zijn er tal van voorbeelden. Maar wat is 'fout' eigenlijk? Niet goed? Voor verbetering vatbaar? Balen? Kost geld? Fouten maken wordt vaak gezien als iets negatiefs. Het is een onderwerp waar we niet makkelijk over praten, maar fouten maken is ook leerzaam. Een alternatieve omschrijving van fout is: 'Een situatie die leidt tot een onbedoelde uitkomst'. Je moet van A naar B maar komt uit bij C. Door fouten te maken leer je op een andere manier kijken. Je kunt ervan leren, je kunt foute ervaringen delen. Je moet niet bang zijn om fouten te maken. De enige manier om tot nieuwe dingen te komen is door fouten te mogen maken. Angst voor fouten staat vernieuwing in de weg.

Angry Birds

De makers van de succesvolle game Angry Birds maakten eerst zo'n vijftig games die helemaal geen succes werden. De post-it briefjes zijn ontstaan doordat de ontwikkelde 'sterke' lijm helemaal niet zo sterk bleek te zijn. Columbus ging de 'foute' kant op en ontdekte Amerika. Viagra zou een medicijn voor hartproblemen zijn, maar bleek een goed middel voor een ander probleem.

Onze adviseurs

Fouten maken horen bij het innovatieproces en leiden soms juist tot verrassende uitkomsten. Maak fouten bespreekbaar. Anderen kunnen daarvan leren. Focus op afhandeling en oplossing en niet op schuld. Zoek naar mogelijkheden om te experimenteren. Wil jij samen met onze adviseurs zoeken naar deze mogelijkheden? Ze komen graag bij je op de koffie!