Ita Vita in Meppel is de eerste pinseria van het Noorden

30 maart 2022 15:13

RTV Drenthe

Een pinsa. Het heeft wat weg van een pizza, maar ook van een focaccia. Het verschil met de pizza zit hem in het deeg. "Vergeleken met pizzadeeg gaat er veel meer water in. Het heeft ook een veel langere rijstijd", legt Daan Mos uit.

De 20-jarige Daan Mos begon als schoonmaker bij Ristorante Sardinia in Meppel. Nu is hij pinsaiolo (pinsabakker) voor pinseria Ita Vita in Meppel. Hij vertelt dat het deeg voor een pinsa tot drie dagen moet rijzen. Bij pizzadeeg gaat het om een dag rijzen. "Doordat het zo lang rijsproces heeft, is het veel smaakvoller. Er zit een wat zuurder smaakje in het deeg. En het is veel beter verteerbaar." En er zitten ook minder koolhydraten in.

Eerste pinseria

Vanaf 1 april opent pinseria Ita Vita de deuren in Meppel. Het nieuwe restaurant is de eerste pinseria in het Noorden. "Er zit er een bij Hattem, maar daarboven zit niets", vertelt Edwin Brugma, die samen met Tom Dröge eigenaar is van Ita Vita én van het Italiaanse restaurant Sardinia. De nieuwe pinseria opent pal naast Sardinia, dat sinds 1982 in Meppel zit gevestigd.

De twee eigenaren zijn erg blij met Daan. "Hij is de jongste pinsaiolo (pinsabakker) van Nederland", grapt Brugma. "En de meest gewilde van het Noorden. Hij moet aan de ketting." De 20-jarige Daan kan erom lachen. "Wie had dat gedacht?", zegt hij. Door de eigenaren is hij een keer meegenomen naar Rome, voor een 'werkbezoek'. Hij kreeg er in zeven lange dagen les in pinsa's bakken. "Geweldig dat ik dat vertrouwen kreeg. Het was een unieke ervaring."

Zwolle

Eigenlijk was het de bedoeling om de pinseria in Zwolle te openen. "We hadden een pand op het oog, maar besloten op het laatste moment het toch niet te doen", vertelt Brugma. "We hadden een heel mooi concept geschreven en dat paste niet in dat pand." Het plan hield in dat de gast bij binnenkomst meteen de keuken ziet.

Afbeelding
Edwin Brugma en Tom Dröge, eigenaren van de eerste pinseria in het Noorden (Rechten: RTV Drenthe / Stefan Klomp)

"Een week later begon corona", blikt Brugma terug. "Wat waren wij toen blij dat we het niet hebben gedaan", kan hij er nu om lachen. "Toen kwam het pand naast ons (Sardinia, red.) vrij. Dat was een mooie kans om hier ons concept uit te voeren." Het is ook meteen een kleine uitbreiding van Sardinia. "Eigenlijk is de keuken daar net te klein. Nu kunnen we deze keuken gebruiken voor beide restaurants, alleen de pizza's blijven we maken in de oude keuken."

Eerste pinsa

De eerste keer dat Tom Dröge een pinsa zag was op een foto. Hij is er vervolgens meer over gaan opzoeken. Conclusie: "Dat wil ik ook wel." Hij vertelt dat hij zelf bezig is geweest met deeg om er wat van te maken. "Iedereen kan pinsa's beleggen en afbakken. Maar het proces met het deeg is echt heel ingewikkeld. Dat komt allemaal heel nauw. Daarom zijn we zo blij met Daan."

Door: Stefan Klomp