Agrifirm maakt 33 miljoen euro winst over 2021, maar is al vooral bezig met Oekraïne

30 maart 2022 13:30

RTV Drenthe

Agrifirm, het veevoederconcern dat in Meppel een productielocatie, kantoor en depot heeft, heeft vorig jaar 33,9 miljoen euro winst gemaakt. Daarvan is 25 miljoen euro uitgekeerd aan de ongeveer 10.000 Nederlandse leden van het bedrijf.

Dick Hordijk, CEO van Agrifirm, zegt dat 2021 zich heeft gekenmerkt als een jaar waarin dierziekten als varkenspest en vogelgriep een groot deel van de agrarische sector teisterden. "Een jaar waarin hoge voerkosten en lage opbrengstprijzen de boventoon voerden." En het was ook een jaar met corona. "Ook binnen Agrifirm hebben we helaas te maken gehad met collega's die zijn overleden aan de gevolgen van corona", zegt hij. "En dan raakt corona ons persoonlijk. Onze gedachten zijn bij hun familie, vrienden en directe collega's."

Meppel

De oorsprong van Agrifirm ligt in Meppel. Royal Agrifirm Group is een coöperatie en die komt voort uit de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging in Meppel. Die werd in 1909 opgericht. Na verschillende fusies is het onder de naam van Agrifirm verder gegaan.

Vorig jaar sloot Agrifirm in Meppel een locatie waar zak- en stukgoed opgehaald kon worden. Dit is verhuisd naar het Emmeloord, waar het bedrijf een nieuw distributiecentrum heeft gebouwd.

Afbeelding
Het gebouw van de Coöperatieve Landbouwersbank aan het Meppelerdiep (Rechten: RTV Drenthe / Bastian van de Belt)

De winst van Agrifirm is minder dan in 2020, toen de winst nog 39,8 miljoen bedroeg, maar wel flink meer dan de winst van 17,4 miljoen in 2019. Agrifirm heeft wel minder producten verkocht vorig jaar. In totaal was de afzet vorig jaar 5,931 miljoen ton - tegenover 6,274 miljoen ton in 2020. De afzet van producten in diervoeding zijn gedaald, plantaardige producten (zoals kunstmeststoffen en producten als granen, aardappelen) stegen.

Gevolgen oorlog in Oekraïne

Ondertussen kenmerkt 2022 zich al als een heel ander jaar. Een jaar waarin de invasie van Rusland in Oekraïne centraal staat. En dat heeft ook grote gevolgen voor de agrarische sector. Oekraïne wordt ook wel de graanschuur van de wereld genoemd.

Agrifirm heeft in Oekraïne geen productielocaties. Wel heeft het een joint venture, simpel gezegd een samenwerkingsvorm tussen bedrijven, en Agrifirm heeft een kantoor in Oekraïne. In totaal gaat het 192 werknemers in Oekraïne, dat is 6 procent van het hele bedrijf. Ter vergelijking: in heel Nederland werken 1756 mensen in Agrifirm. In totaal werken er 3111 bij Agrifirm.

De twee productielocaties van het Oekraïense bedrijf waar Agrifirm een samenwerking mee heeft (Cehave Korm) zijn vanwege de oorlog gesloten. Ook het kantoor is gesloten. "De salarissen van de Oekraïense medewerkers worden voorlopig doorbetaald", vertelt Hordijk.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen van de oorlog zijn volgens het bedrijf nog lastig in te schatten - grondstofprijzen en energietarieven zullen waarschijnlijk nog verder verhogen, verwacht het bedrijf. Vooralsnog is er in ieder geval geen sprake van schade. "Ondanks dat bezoek aan onze vestigingen in Oekraïne op dit moment beperkt mogelijk is, hebben wij vooralsnog geen aanwijzingen dat onze vaste activa (dat zijn onder meer gebouwen, kantoren en installaties, red.) in Oekraïne beschadigd zijn geraakt."

Daarbij spreekt Hordijk over een beperkte omvang van Oekraïense, maar ook van beperkte Russische activiteiten door Agrifirm. "Onze bedrijfsactiviteiten in Rusland waren reeds tot een minimum beperkt, daarop heeft het offensief daarom geen significante impact." De activiteiten van Agrifirm worden nu geheel stopgezet.

Proef

De oorlog betekent in ieder geval al wel dat er een project stil is komen te liggen. Vorig jaar is een onderzoek gestart naar de levering van mais uit Oekraïne, en vond samenwerking plaats om dat verantwoord in te kopen. "Het project bevond zich in de afrondende fase en had positieve (tussen)resultaten. Dit project is stilgevallen door de oorlog."

Hogere verkoop gewasbeschermingsmiddelen

Agrifirm heeft vorig jaar voor bijna 143 miljoen euro aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht. Dat is meer dan in de voorgaande jaren. Zo ging het in 2020 om 134 miljoen euro en in 2019 om 115 miljoen euro. De reden: het regende veel vorig jaar, na drie drogere jaren. Het gevolg is dat er meer ziekten waren in de gewassen. Ook de verkoop van meststoffen lag op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Lees ook:

Door: Stefan Klomp